Blog

Degutantno pravno huliganstvo

17. 6. 2024

JAVNO PISMO

 

Ločitveni postopki v Sloveniji so diskriminatorni, zaradi tega so dolgotrajni in posledično postanejo (pre)dragi.

Tudi Varuh človekovih pravic je opozoril, da se pravna sredstva v ločitvenih postopkih zlorabljajo kot orožje. Dodajamo, da se otroci pri tem uporabljajo kot “kanonfutr.

Na pomanjkljivosti trenutne zakonodaje in možnosti zlorabe postopkov opozarjajo tudi nekateri pravni strokovnjaki.

Kdo ima od tega korist? Slediti je potrebno le toku denarja.

Predsednica Slovenskega sodniškega društva, dr. Vesna Bergant Rakočević, je januarja letos ravnanje odgovornih glede neupoštevanja ustavne odločbe o sodniških plačah označila za »degutantno pravno huliganstvo«. Društvo staršev DOOR je takrat podprlo prizadevanja sodnikov za ustrezne plače in izrazilo upanje, da bo to pozitivno vplivalo na kakovost njihovega dela. Ustavno sodišče je nato na predlog Sodnega sveta odredilo povišanje plač sodnikom in izplačilo zaostankov za preteklo obdobje. Sodniki so s tem dočakali pozitiven razplet njihove plačne sage.

Stališče DOORa je, da je stanje zakonodaje, vodenje dolgoletnih ločitvenih (nepravdnih in pravdnih) postopkov in ravnanje nekaterih poklicnih udeležencev v njih, prav tako degutantno pravno huliganstvo. Za posledico ima trajno prizadete otroke in uničena življenja staršev…ne zgolj finančnih posledic.

Ali bodo otroci in starši vpleteni v ločitvene postopke, enako dočakali svoj pozitiven razplet? Pričakovali bi, da se bodo tudi sodniki uprli taki ločitveni zakonodaji, ki jim jemlje ugled in krha integriteto.

V preteklih letih smo odgovorne večkrat opozorili na pomanjkljivosti ločitvenih postopkov, ter na nepopravljivo čustveno in razvojno škodo, ki jo to povzroča otrokom. In praviloma ostali brez odgovora. Na zadnji javni poziv se je odzval le Varuh človekovih pravic, ter s povabilom na pogovor poslanski skupini GS in SDS. Ostali, celo moralna avtoriteta, predsednica Republike Slovenije (tudi sama pravnica), pa molčijo. Če gre za zakonsko opredeljeno obrambo z molkom, ta ni vmesna ko gre za trpljenje otrok.

Društvo DOOR predlaga naslednje ukrepe:

  • v Družinski zakonik naj se vključi definicija največje koristi otrok,
  • v Družinski zakonik naj se smiselno vključi ločitvena paradigma Sostarševstvo – Uravnoteženo starševstvo (plus protokol izvajanja),
  •       spremembe nekaterih zakonskih določil v Kazenskem zakoniku, ZPND in Pravilniku o sodelovanju organov ter o delovanju centrov za socialno delo, multidisciplinarnih timov in regijskih služb pri obravnavi nasilja v družini,
  • konkretno skrajšanje zakonskih rokov za preverjanje resničnosti prijav nasilja, podobno kot v pripornih zadevah,
  • dosledno kaznovanje lažnih prijav nasilja ter kršenja sodb o stikih.

Te spremembe bodo pripomogle k pomembnemu skrajšanju ločitvenih postopkov, ki sedaj zelo pogosto trajajo več let, ne tako redko celo do izgube pravnega interesa staršev. Seveda bodo s tem tudi bistveno zmanjšani zaslužki nekaterih poklicnih udeležencev v teh postopkih. Upamo, da slednje ni problem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja