Blog

DOOR na MNZ

MNZ je tokrat povabil tudi DOOR na skupni dialog z nevladnimi organizacijami.

Predstavniki DOOR smo uvodoma ugotovili, da ocenjujemo delo policije v obravnavi družinske problematike načeloma kot korektno. Za razliko od postopkov, ki potekajo v okvirih CSD in sodišč, kjer opozarjamo, da so ti postopki pogosto dolgi, dragi in diskriminatorni.

V svojem prispevku smo poudarili, da podpiramo dosledno in strogo ukrepanje ob prijavah družinskega nasilja. Tudi odstranitev nasilneža/nasilnice iz družinskega okolja a da mora biti postopek ugotavljanja krivde zelo hiter. Danes poteka dokazovanje nedolžnosti lahko tudi več let in to je nesprejemljivo saj pušča odsotnost starša nepopravljive posledice za odraščajoče otroke. Predlagali smo podobne roke, kot veljajo pri vodenju upravnih postopkov: 30 (enostavni primeri) oz. 60 (kompleksni primeri) dni.

Opozorili pa smo, da policija pogosto različno obravnava klice na pomoč v primerih družinskega nasilja. Različno v primerih da gre za fizično ali psihično nasilje. Ker psihično nasilje pogosto preide v fizično bi doslednost obravnave tudi psihičnega nasilja pomagala zmanjševati ali celo preprečevati pojave fizičnega nasilja. Predlagali smo, da se tej problematiki posvetimo podrobneje, recimo v okviru Delovne skupine za proučitev učinkovitosti obravnave primerov vseh vrst nasilja. Tu bi lahko obravnavali tudi vprašanje, kaj lahko policija naredi za lažje ugotavljanje lažnih prijav nasilja s čimer bi pomagali tudi sodiščem pri svojem delu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja