Blog

DOOR na MNZ

MNZ je tokrat povabil tudi DOOR na skupni dialog z nevladnimi organizacijami.

Predstavniki DOOR smo uvodoma ugotovili, da ocenjujemo delo policije v obravnavi družinske problematike načeloma kot korektno. Za razliko od postopkov, ki potekajo v okvirih CSD in sodišč, kjer opozarjamo, da so ti postopki pogosto dolgi, dragi in diskriminatorni.

V svojem prispevku smo poudarili, da podpiramo dosledno in strogo ukrepanje ob prijavah družinskega nasilja. Tudi odstranitev nasilneža/nasilnice iz družinskega okolja a da mora biti postopek ugotavljanja krivde zelo hiter. Danes poteka dokazovanje nedolžnosti lahko tudi več let in to je nesprejemljivo saj pušča odsotnost starša nepopravljive posledice za odraščajoče otroke. Predlagali smo podobne roke, kot veljajo pri vodenju upravnih postopkov: 30 (enostavni primeri) oz. 60 (kompleksni primeri) dni.

Opozorili pa smo, da policija pogosto različno obravnava klice na pomoč v primerih družinskega nasilja. Različno v primerih da gre za fizično ali psihično nasilje. Ker psihično nasilje pogosto preide v fizično bi doslednost obravnave tudi psihičnega nasilja pomagala zmanjševati ali celo preprečevati pojave fizičnega nasilja. Predlagali smo, da se tej problematiki posvetimo podrobneje, recimo v okviru Delovne skupine za proučitev učinkovitosti obravnave primerov vseh vrst nasilja. Tu bi lahko obravnavali tudi vprašanje, kaj lahko policija naredi za lažje ugotavljanje lažnih prijav nasilja s čimer bi pomagali tudi sodiščem pri svojem delu.

One thought on “DOOR na MNZ

 1. Ferenc Godina pravi:

  Policisti slabo zbirajo obvestila v predkazenskem postopku in ne sodelujejo s CSD. Zaradi slabo zbranih obvestil, kjer ni dovolj razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, se policisti vseeno odločijo za kazensko prijavo (ovadbo) zoper očeta, namesto, da bi samo napisali zgolj poročilo ODT, ki naj se potem odloči kako naprej. Tožilec kot dominus litis usmerja preiskavo. Neresnične izjave mater se ne preverjajo.

  Kar precej zadev bi se lahko rešilo v predkazenskem postopku (predobravnalni narok) tako, da sploh ne bi bilo potrebno uvesti mukotrpnega kazenskega postopka.
  Policisti na PP premalo vedo o PAS (sindrom odtujevanja)!!!!!
  Ni pomembno, katero vlogo igramo, v sodni dvorani smo vsi samo ljudje … (film Gospod sodnik).
  Očetje se nikoli ne ločijo od otrok; otroke proti očetu naščuvajo matere! Očetje se ločijo od žene! Eno je partnerski odnos, drugo starševski odnos.
  Nerazrešeno otroštvo lahko boli do smrti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja