Blog

Izvršbe stikov niso prava pot zaščite največje koristi otrok

locitev blog 01

Od implementacije Družinskega zakonika se je število izvršb stikov skoraj potrojilo! Prej v povprečju med 30 in 40 letno. V zadnjem letu 94! Potrojilo se je trganje otrok iz naročja starša! In prav vse razvezne sodbe se glasijo, da potekajo v največjo korist otrok (?). Kot rešitev Vrhovno sodišče pripravlja protokol poteka izvršb. Ocenjujemo, da to ni prava pot. Potrebujemo novo razvezno paradigmo, ki bo zmanjšala travmatičnost, dolžino, strošek razvez, število izvršb in ne zgolj priprave protokol puljenja otroških rok.

V DOOR kot rešitev ponujamo uzakonitev Sostarševstva – Uravnoteženega skrbništva, kot prvega izbora ob razvezi. Najprej je potrebno v Družinskem zakoniku definirati največjo korist otrok ob razvezi. Ta je lahko zgolj: Uravnoteženi stiki z obema staršema tudi po razvezi. Ob veljavnem Kazenskem zakoniku seveda. Otrok za svoj razvoj (čustven, telesen, socialen, intelektualen, družben,…) potrebuje aktivno prisotnost obeh staršev. V Družinski zakonik je potrebno vključiti paradigmo, da je Uravnoteženo skrbništvo (Sostarševstvo) prvi izbor sodišča. Njemu so podrejene ostale zakonsko določene aktivnosti sodišča:

– obvezna terapevtska aktivnost za starša, ki ne razume(ta) otrokove največje koristi,

– dosledno preganjanje lažnih ovadb nasilništva,

– umik otrok iz razveznih postopkov

– in uvedba skupne starševske blagajne namesto preživnin.

Uvedba Sostarševstva lahko skrajša razvezne postopke na zgolj 3 mesece. Podobno kot v t.i. Konsenzualnem modelu (Nemčija, Belgija, Švica,…). V Sloveniji danes pogosto trajajo preko 6 let. Letni strošek razveznih postopkov (odvetniki, izvedenci) znaša okoli 10,000 eur letno. Razvezni postopki neredko prenehajo, ko enemu staršu zmanjka denarja zanje ali pa otroci dočakajo polnoletnost pred njihovim zaključkom. Dolgi razvezni postopki, kot ena najhujših življenjskih traum, so nenazadnje intenzivna in dolgotrajna grožnja zdravju, tako za otroke kot za starše.

V DOOR predlagamo ustanovitev medresorske skupine (MDDSZ, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za pravosodje, Vrhovno sodišče, Odvetniška zbornica, NVO DOOR), da pripravi rešitev za dolgoletne, drage in diskriminatorne razvezne postopke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja