Blog

Na Svetovni dan otrok in dan po Mednarodnem dnevu moških o Svetovnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami

JAVNO PISMO – na Svetovni dan otrok in dan po Mednarodnem dnevu moških o Svetovnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami (25. 11.)

19. 11. 2022, Mednarodni dan moških

20. 11. 2022, Mednarodni dan otrok

Ob Svetovnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami, ki ga obeležujemo 25. 11, bo Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za pravosodje, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v sodelovanju z nevladnimi organizacijami Društvo SOS telefon, Društvo za nenasilno komunikacijo in PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, izvedlo nacionalno konferenco o preprečevanju in odzivanju na nasilje nad ženskami v Sloveniji.

Društvo staršev DOOR, ki že vse od svojega nastanka opozarja na pojavne oblike nasilja v družinah (nad otroci, ženskami in moškimi) in deluje v javnem interesu, k sodelovanju na konferenco ni bilo povabljeno.

Organizacijo konference seveda vseeno pozdravljamo. Kakršno koli nasilje nad ženskami je nedopustno! A kredibilnost vseh, ki o tem govorijo in pišejo bo veliko večja, če bodo ob tem vsaj kakšen stavek namenili tudi ostalim oblikam nasilja v družinah. Še najbolj pogrešamo, da se premalo govori o odtujevanju otrok, ki je izredno huda oblika čustvenega nasilja. Po intenzivnosti in posledicah je primerljiva s pedofilijo. Le da je odtujevanje prisotno praktično v vsakem ločitvenem postopku, izrazito tam, kjer sodno socialni sistem dovoljuje radikalno zmanjšanje stikov otroka z enim od staršev ali celo njihovo prepoved. Ne tako redko je odtujevanje celo vzrok za sodno zmanjšanje ali celo prepoved stikov z enim od staršev. Praviloma očetom.

Tudi o nasilju nad moškimi, pojavna oblika je praviloma psihično nasilje, ni kaj dosti zaslediti ne v medijih, ne na sestankih ali konferencah v organizaciji slovenskih ministrstev in NVO. Tudi ne ob današnjem mednarodnem dnevu moških.

Za razliko od govorcev, ki bodo nastopili na konferenci, si upamo trditi, v DOOR kot velikega (so)krivca za pogosto pojavo nasilja v družinah, vidimo neustrezno zakonodajo ter sodno socialne postopke. Kdaj so manj ustrezno obravnavane ženske, kdaj moški. Odstotek je sicer višji pri moških, a bolj kot to je pomembno, da v obeh primerih takratko potegnejo otroci. In mislimo, da bi ravno zavedanje o neustreznosti zakonodaje, lahko bila izhodiščna (skupna?) točka prizadevanj vseh deležnikov v ločitvenih postopkih za ustreznejšo zakonodajo. Saj odstotki pojava družinskega nasilja v Sloveniji rastejo. Kljub novemu (2019) Družinskemu zakoniku ali pa mogoče ravno zaradi njega.

Na neprimerno zakonodajo je DOOR opozoril tudi na nastopu 9.11.2022 v Državnem svetu (DS), Komisiji za državno ureditev. Predstavitev smo povzeli tudi v tekstu, ki smo ga poslali medijem (priloga). V tekstu smo večji poudarek dali pojavni obliki psihičnega nasilja s strani žensk (i.e. MOM) a v kakem drugem članku bi se zagotovo lahko bolj osredotočil na razloge in vzroke za nedopustno in pogosto tudi brutalno obliko fizičnega nasilja, ki ga povzročajo moški.

Čudi nas, da se ob trditvah, ki so del tudi omenjene predstavitve v DS, da:

  • je v slovenskem sodno socialne sistemu prisotna diskriminacija in korupcija,
  • se lažne prijave nasilja in kršitve sodb o stikih ne kaznuje in prijaviteljice zanje ne odgovarjajo,
  • so generator dolgih sodno socialnih postopkov ločitev zaslužki neetičnih poklicnih udeležencev v njih,

sodno socialni sistem ne zgane. Niti ne protestira, da to ni res. To nas skrbi.

V društvu staršev DOOR obsojamo vse oblike nasilja. Bomo veseli, če se bomo proti nasilju kdaj lahko bojevali skupaj: ženske in moški, matere in očetje, inštitucije in posamezniki, levi in desni… Še posebej, če bodo osti naših svinčnikov usmerjene proti očitno neustrezni zakonodaji, problematičnim sodno socialnim postopkom, nestrokovnim inštitucijam in neetičnim poklicnim udeležencem v sodno socialnih postopkih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja