Blog

ONA VE – javni poziv

OnaVe
Spoštovane!
Društvo staršev DOOR opozarja na problem dolgih, dragih in diskriminatornih ločitvenih postopkov v Sloveniji.
Delimo z vami prepričanje, da so ženske na nekaterih področjih zapostavljene. Podpiramo vaša prizadevanja, da se stanje tam spremeni.
Na drugi strani pa bi vas želeli opozoriti, da ima lahko tudi obratna situacija negativen odzven. Na družinskih oddelkih slovenskih sodišč na primer delujejo izključno sodnice (+1 sodnik). Tudi iz javno dostopnih uradnih podatkov je razvidno, da otroci po ločitvah v 90% ostajajo v varstvu in vzgoji materam. Od tistih staršev, ki to odločitev dočakajo v okviru sodbe na sodiščih, pa je očetov, ki so jim otroci zaupani v varstvo in vzgojo zgolj 1 – 2%. Problem neuravnoteženosti (diskriminacije?) pri odločitvah, ki negativno vplivajo na zdrav razvoj mladoletnih otrok ločenih staršev, dopolnjuje primerljiva statistika zaposlenih strokovnih delavcev in delavk na centrih za socialno delo, kjer je slednjih krepko preko 90%.
Nekdo bi lahko zgornje podatke interpretiral kot nepristranskost ali celo nestrokovnost žensk, ki imajo odločitve v svojih rokah. Mi sicer verjamemo v načelno “dobro” ljudi ne glede na spol. A statistika je zgovorna.
Predlagamo vam, da primerno zaščitite tudi sodnice in strokovne delavke. Mogoče je rešitev uravnoteženost po spolu zaposlenih tudi na teh dveh družbeno izredno odgovornih in izpostavljenih področjih.
DOOR

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja