Blog

ONA VE – javni poziv

OnaVe
Spoštovane!
Društvo staršev DOOR opozarja na problem dolgih, dragih in diskriminatornih ločitvenih postopkov v Sloveniji.
Delimo z vami prepričanje, da so ženske na nekaterih področjih zapostavljene. Podpiramo vaša prizadevanja, da se stanje tam spremeni.
Na drugi strani pa bi vas želeli opozoriti, da ima lahko tudi obratna situacija negativen odzven. Na družinskih oddelkih slovenskih sodišč na primer delujejo izključno sodnice (+1 sodnik). Tudi iz javno dostopnih uradnih podatkov je razvidno, da otroci po ločitvah v 90% ostajajo v varstvu in vzgoji materam. Od tistih staršev, ki to odločitev dočakajo v okviru sodbe na sodiščih, pa je očetov, ki so jim otroci zaupani v varstvo in vzgojo zgolj 1 – 2%. Problem neuravnoteženosti (diskriminacije?) pri odločitvah, ki negativno vplivajo na zdrav razvoj mladoletnih otrok ločenih staršev, dopolnjuje primerljiva statistika zaposlenih strokovnih delavcev in delavk na centrih za socialno delo, kjer je slednjih krepko preko 90%.
Nekdo bi lahko zgornje podatke interpretiral kot nepristranskost ali celo nestrokovnost žensk, ki imajo odločitve v svojih rokah. Mi sicer verjamemo v načelno “dobro” ljudi ne glede na spol. A statistika je zgovorna.
Predlagamo vam, da primerno zaščitite tudi sodnice in strokovne delavke. Mogoče je rešitev uravnoteženost po spolu zaposlenih tudi na teh dveh družbeno izredno odgovornih in izpostavljenih področjih.
DOOR

One thought on “ONA VE – javni poziv

  1. Ferenc Godina pravi:

    Sodno socialni (SS) sistem živi od dolgoletnih, dragih in diskriminatornih razveznih postopkov. Tako kot sedaj delajo, sami sebi delajo delo, razrvani starši pa ga drago plačujejo. Iluzorno je pričakovati, da si bodo sami sebi odrezali vejo na kateri sedijo. Ena knjiga z zgodbami očetov, katerim razvezane matere kratijo pravico videti lastnega otroka, tega ne more rešiti, še posebej ne ob izhodišču, da je sodstvo neodvisno. Rešitev je lahko zgolj sistemska. Za začetek je potrebno v ustavo ali vsaj Družinski zakonik (DZ) zapisati definicijo največje koristi otrok: “uravnoteženi stiki z obema staršema tudi ob ločitvi” in nato implementirati Sostarševstvo.

    Iniciativo spremembe DZ mora prevzeti MDDSZ, pomagati mu mora Ministrstvo za pravosodje, Ministrstvo za zdravstvo. Sodstvo pa enostavno mora sprejeti tako zakonodajo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja