Blog

“Starševsko odtujevanje”?

2. 11. 2023

SPOROČILO ZA JAVNOST

MDDSZ je 24. 10. 2023 na svoji Facebook strani objavilo razmišljanje o »starševskem odtujevanju«, kot o spornem terminu, kateremu naj bi se CSDji izogibali. Trdijo, da je koncept »starševskega odtujevanja« brez strokovne podlage, zanesljive definicije in orodja za prepoznavo, zato naj ga nebi bilo moč diagnosticirati ali natančno opredeliti. 

Njihova trditev, spričo mnogih znanstvenih dokumentov, ki trdijo nasprotno, zbuja dvom.

Zanikanje pojma »starševsko odtujevanje«, ki opisuje določeno obliko nasilja nad otrokom, mnogi priznani strokovnjaki ga sicer opisujejo kot čustveno in/ali psihično nasilje, je nevarno početje, saj obstoj implicira obliko nasilja starša nad otrokom, ki je v slovenski sodno socialni ločitveni praksi zelo pogost! Zanikanje neke oblike nasilja spodbuja tudi eskalacijo drugih oblik družinskega nasilja. Prepoznavanje »starševskega odtujevanja« kot oblike čustvenega in/ali psihičnega nasilja je pomembno za zaščito otroka tudi zaradi spoštovanja  Konvencije o otrokovih pravicah.

MDDSZ lahko zamerimo, da se pred objavo tega (vsaj) spornega razmišljanja ni ustrezno informiralo o tej občutljivi tematiki. Informacije imajo na dosegu roke. Ponujamo štiri: 

1.     O “starševskem odtujevanju” je na 2. (dvodnevni) mednarodni konferenci, ki smo jo aprila 2023 v Novem Sadu organizirali starši iz sorodnih društev zahodnobalkanske regije, med drugimi spregovoril tudi priznani ameriški klinični psiholog dr. Creig Childress.

Vabimo k ogledu njegove predstavitve, ter predstavitev tudi drugih mednarodno priznanih panelistov.

 Povezava do prvega dne: https://www.youtube.com/watch?v=XNrXduh-1ZA.

Povezava do drugega dne: https://www.youtube.com/watch?v=-xNY6hO6jzA.

 Na tem mestu povzemamo zgolj predavanje dr. Creig Childressa iz prvega dne (nadaljeval je tudi drugi dan). Zanimivo, tudi njegova prva trditev na predavanju je bila, da »starševsko odtujevanje« ne obstaja. Obstaja pa: 

·       Skupna preganjalna zabloda

·       Vedenjska motnja, vsiljena drugemu

·       Psihična (čustvena) zloraba otrok

·       Psihološka zloraba zakonca ali partnerja

·       Patologija navezanosti

·       Patologija temne osebnosti

·       Otrokova triangulacija v zakonski konflikt z oblikovanjem medgeneracijske koalicije z enim staršem proti drugemu, kar ima za posledico čustveno prekinitev otrokove navezanosti na ciljnega starša.

 V nadaljevanju je to tezo razgradil, utemeljil, predstavil diagnostiko in ponudil rešitve za »odtujene« otroke. Ali pravilno: za otroke žrtve čustvenega in psihičnega nasilja.

Poudaril je tudi, da ko je otrok v okolici, ki povzroča psihično in/ali čustveno nasilje, ga moramo najprej zaščititi pred psihičnim maščevanjem in šele potem lahko pridobivamo njegovo mnenje.

O starševsem odtujevanju in njegovih posledicah je bilo veliko povedanega tudi na 1. mednarodni konferenci na temo uravnoteženega starševstva, ki jo je DOOR izvedel oktobra 2021.

 

 2.      Pred dokončno opredelitvijo glede obstoja »starševskega odtujevanja« vsekakor priporočamo  branje izsledkov raziskave dr. Jennifer Jill Harman;

Findings of Abuse in Families Affected by Parental Alienation | SpringerLink

 

3.     Priznana psihoterapevtka Karen Woodal nam ponuja še en pogled na “starševsko odtujevanje”.  V svojem članku med drugim zapiše: »Kakorkoli že poimenujemo problem navezovanja otroka enemu in zavračanja drugega starša, ostaja problem enak, gre za travmo odnosa, ki nastane ob ločitvi pri otrocih, ki imajo latentno ranljivost in povzroči obrambno psihološko razcepitev otroka:

 Vzroki zanj so:

·       Vzorci moči in nadzora, ki so bili prisotni v razmerju pred razpadom družine.

·       Pogosto so medgeneracijski vzorci nerazrešenih travm pri enem (včasih obeh starših).

·       Osebnostni profili, običajno pri enem od staršev, kar povzroča nepredvidljivost v vedenju.

·       Infantilne obrambe, ki so normalizirane (zanikanje, razcep in projekcija).

·       Otrok z latentno ranljivostjo za neorganizirane strategije navezanosti.

·       Vse našteto vodi do kršitev meja in medgeneracijskih koalicij med staršem in otrokom, kar “triangulira” otroka v razpad odnosa s staršem(a).

 Priporočamo seveda branje celotnega članka.

4. Na problematično zanikanje “starševskega odtujevanja” s strani MDDSZ, se je v blogu odzval tudi g. Matej Zaplotnik, ki predstavlja avtoriteto na področju poznavanja problematike staševskega odtujevanja v Sloveniji.

Dvom je privilegij. V slovenskih ločitvenih sodno socialnih postopkih, ki praviloma trajajo več let! in za seboj puščajo stisko in nepopravljive čustveno zdravstvene posledice na otrocih in starših, je izredno veliko prostora zanj. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja