Blog

Velik uspeh 2. mednarodne konference

OBVESTILO ZA JAVNOST

Preko 600 udeležencev iz Amerike in Evrope si je v živo in preko spleta ogledalo 2. mednarodno konferenco “Izzivi uravnoteženega starševstva”, ki je bila izvedena 27. in 28. aprila 2023 v Rektoratu Univerze v Novem Sadu v organizaciji Centra za enakopravno starševstvo iz Novega Sada v sodelovanju z Veleposlaništvom Kraljevine Švedske.

Na dvodnevni konferenci je sodelovalo veliko število strokovnjakov: psihologi, defektologi, psihiatri, socialni delavci, profesorji, pravniki. Spremljajoče aktivnosti predavanjem vabljenih strokovnjakov (spored je v prilogi), so bili tudi razstava, knjižna predstavitev in okrogle mize.

Oba dneva smo z navdušenjem spremljali predavanja dr. Craiga Childressa, ki je z več kot 100 spletnih sledenjem iz Amerike vzbudil največ zanimanja, predvsem ko je spregovoril o terapiji za otroke in starše, ki se znajdejo v situacijah, ko en starš otroka »spodbudi« k zavračanju drugega starša.

Konferenco je ves čas spremljalo pozitivno vzdušje, predvsem predstavnikov sorodnih društev iz regije,

ki sodelujejo od leta 2018, ko je iniciativo za pričetek regijskega sodelovanja dal predsednik Društva DOOR Iztok Ivančič.

Društva sodelujejo organizacijsko in vsebinsko saj imajo podoben cilj: sprememba ločitvene zakonodaje in sodno socialnih postopkov tako, da bo doseženo uravnoteženo starševstvo kot najboljši interes otrok (med in po ločitvi).

V imenu društva DOOR je na konferenci nastopil njegov predsednik in član organizacijskega odbora konference Iztok Ivančič. V svoji predstavitvi je opozoril na bistveno razliko med ločitveno zakonodajo in postopki v razvitih evropskih državah in državami Zahodnega Balkana, kamor v tem kontekstu na žalost spada tudi Slovenija.

ZNANSTVENI ODBOR :

 • prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, klinična psihologinja, integrativna

psihoterapevtka za otroke, mladostnike in odrasle, Hrvaška,

 • prof. doktorica Anna Bérešová, doktorica, sociologinja, Univerza za zdravje

in socialno delo svete Elizabete, Bratislava, Medicinska fakulteta

Univerze Pavel Jozef Šafárik, Košice, Slovaška

 • Dr. Sc. Marija Mitković Vončina, dr med, psihiater, klin. pomoč., Inštitut za duševno zdravje v Beogradu, Medicinska fakulteta Univerze v Beogradu, Srbija
 • prim. Domači Stimac, dr. med, psihiater, subspecialist za pediatrijo

in mladostniška psihiatrija, stalni forenzični strokovnjak, Nevropsihiatrija

Bolnišnica “dr Ivan Barbot” Popovača, Hrvaška

 • Dragutin Nikolič, profesor defektolog, Srbija
 • Dejan Pavlovič, socialni delavec, Univerza za zdravstvo in socialne zadeve

rada, “Sveta Elizabeta”, Bratislava, Slovaška, svetovalec v Centru v Bačkem Petrovcu, Srbija

ORGANIZACIJSKI ODBOR :

 • Dejan Pavlovič, Center za enakopravno starševstvo, Srbija
 • Miloš Vučković, Center za enako starševstvo, Srbija
 • Ana Lojpur, Veleposlaništvo Švedske v Srbiji
 • Melita Požgaj, Hrvaško združenje za enako starševstvo
 • Iztok Ivančič, Društvo DOOR, Slovenija
 • Edin Sarač, Za enakopravno starševstvo Bosne in Hercegovine
 • Naum Ribaroski, Center za enakopravno starševstvo, Severna Makedonija.

  Velik medijski odziv, vrhunski strokovnjaki in preko 600 udeležencev vsak dan so pokazatelj pomembnosti 2. mednarodne konference “Izzivi enakega starševstva”, ob zaključku katere je bila napovedana 3. mednarodna konferenca, ki bo v Zagrebu (Hrvaška) in ki jo bo organiziralo Hrvaško združenje za enako starševstvo (HURR).

Odhod slovenske delegacije na konferenco je v negativnem smislu zaznamovala odločitev MDDSZ, da društvu DOOR odvzame status delovanja v javnem interesu, ki ga je pridobilo 1. 2. 2022. Njihovo odločitev je na TV SLO napovedal minister Mesec. Ker je bilo v prispevku več neresnic in netočnosti vam prilagamo tudi komentar društva DOOR k objavljenemu prispevku.

PopravekDOORTVDnevnikČeprav so bili vabljeni, se iz MDDSZ, Ministrstva za pravosodje in Ministrstva za zdravje nihče ni udeležil konference. Kar je nenavadno, saj v tem času poteka javna razprava o spremembi Družinskega zakonika, ki je temeljni zakon, ki opredeljuje ločitveno zakonodajo.

Celotna konferenca je dostopna na kanalu Youtube. Slovenska predstavitev je na pričetku drugega dne.

 1. dan: https://www.youtube.com/watch?v=XNrXduh-1ZA
 2. dan: https://www.youtube.com/watch?v=-xNY6hO6jzA&t=16504s 2. konferenca 2023

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja