Blog

Vsak otrok potrebuje babico in dedka (x2)!

19. 2. 2024

JAVNO PISMO

Spoštovani,

Društvo staršev DOOR je edina nevladna organizacija v Sloveniji, ki na področju ločitvenih postopkov zastopa interese tisočerih slovenskih staršev in deluje v javnem interesu! Že devet let opozarjamo na neustrezno zakonodajo ter sodno socialne ločitvene postopke. Opozarjamo na sistemski problem dolgih, dragih in diskriminatornih ločitvenih postopkov. Pogosto se zgodi, da eden od staršev, v Sloveniji je to praviloma oče, po ločitvi ostane brez ustreznega stika s svojim otrokom. To pomeni, da otrok ostane tudi brez (očetovih) starih staršev! 

Kljub prizadevanjem odgovornih, je situacija vsako leto slabša. Nekdo očitno dela nekaj narobe ali slabo.

Društvo DOOR je v jugozahodni evropski regiji pred petimi leti povezalo sorodna društva iz Srbije, Hrvaške, BiH, Makedonije in Črne Gore. Vsi si prizadevamo za uvedbo uravnoteženega starševstva dveh kompetentnih staršev tudi po ločitvi, ker je to največja korist otrok.

HURR, Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo, naša partnerska NVO iz Hrvaške, v svojem projektu “Baku i djeda svako dijete treba”, opozarja na problem izgube stika starih staršev s svojimi vnuki, v kolikor so dodelitve stikov otrok po ločitvni njihovih staršev diskriminatorne. 29. 2. 2024 organizirajo v Zagrebu zaključno konferenco tega projekta  Nanjo so kot enega izmed panelistov povabili tudi DOOR.

V svoji predstavitvi “Tudi v Sloveniji vsak otrok potrebuje babico in dedka!” se bomo osredotočili na aktualno problematiko v Sloveniji, ki je v mnogih pogledih še slabša, kot v državah na področju jugozahodne Evrope. V času aktualne vlade so nam na pristojnih ministrstvih (MDDSZ in Ministrstvu za pravosodje) hermetično zaprli vrata. MDDSZ je celo pričela postopek za odvzem statusa delovanja v javnem interesu, ki ga je DOOR pridobil 1.2.2022. #MSM o naših prizadevanjih ne poročajo. Nastop v Zagrebu, bo zato priložnost za informiranje javnosti tudi o tem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja