Blog

Izveden sestanek na MDDSZEM

Danes smo se, po dveh letih bolj ali manj enosmerne komunikacije, vendarle srečali s predstavnikoma ministrstva.
Predstavljala sta ga sekretar Cveto Uršič ter direktor Direktorata za družino Dušan Mikuž. Glede na zasedbo in tudi na povedano iz njune strani, ocenjujemo sestanek na več kot samo vljudnostni. Verjamemo, da se na ministrstvu zavedajo problematike dolgih, dragih in diskriminatornih razveznih postopkov. Sicer sestanka v taki zasedbi ne bi niti bilo.  Glede na to, da jim že več let ponujamo tudi rešitev, ne bi smelo biti pretežko tudi nadaljevati danes začeti pogovor v smeri sprememb, ki jih pričakujemo z izhodišči podanimi v Sostarševstvu – uravnoteženem starševstvu.
A glede na to, da so pred vrati volitve, se nekaj naslednjih mesecev ne bo zgodilo prav veliko. Če nič drugega, sedaj vemo koga bi bilo dobro voliti. V preteklih (skoraj) 30 letih ministrovanja ministrov in ministric iz stranke SD, namreč glede razvez ni bilo narejenega ničesar dobrega. Prej nasprotno.
Sicer smo jim danes predstavili tudi:
  • – namen DOORa, da kandidira za vstop v Svet RS za otroke in družino. Razpis bo aprila, odločitve pa junija. In seveda pričakovanje, da nas pri tem podprejo.
  • – ter pobudo, da pripravijo tak javni razpis na podlagi katerega bi DOOR lahko uresničil izvajanje programa pomoči odtujenim otrokom in staršem pred/med razvezo. Sedanji odprti 24/7 telefon ne zadošča temu namenu.
Obe aktivnosti bi razbremenili njihovo delo ter uravnotežili sedanjo nevladno sceno, ki krepko visi na društva, ki trdijo, da sta spola enaka in družinsko nasilje enačijo z nasiljem moških.
Glede naše zahteve, da se minister opredeli do diskriminatornega dela Skupnosti centrov za socialno delo, konkretno dela mag. Darje Korva, smo dobili informacijo, da se bo gospa upokojila. To je dobro. Kdorkoli jo bo nadomestil, bo lahko zgolj boljši od nje. Če diskriminacija očetov obstaja v SCSD, ni čudno, da je zelo prisotna tudi na CSD. Zagotovo velja tudi obratno ob morebitnem korektnem delu krovne inštitucije v mandatu nove/ga sekretarja/ke.
Opozorili smo jih tudi na problematičnost (ne)dela Socialne inšpekcije (Peter Stefanoski).
Na sestanku smo bili sami moški. Zanimivo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja