Blog

Poziv ministru Kralju glede ravnanja vodstva SCSD

15.11.2021

Spoštovani minister Janez Cigler Kralj,

V dopisu dne 1. 11. 2021 smo vas obvestili, da je Skupnost centrov za socialno delo zavrnila možnost, da bi o konferenci “Uravnoteženo starševstvo”, ki smo jo izvedli 27. 10. 2021, obvestila slovenske centre za socialno delo (dopisovanje s SCSD je dodano). Tega niso naredili niti po tem, ko smo jih obvestili, da je Zbornica socialnih delavcev konferenci podelila status verificiranega izobraževanja strokovnih delavcev. S tem so pokazali, da jim je kaj malo mar za strokovnost delavcev vaših CSD. S tem so pokazali, da jim je kaj malo mar za otroke, ki trpijo zaradi ločitvenih postopkov, ki so v obravnavi na vaših CSD. To je skrajno neodgovorno in škodljivo, predvsem za mladoletne otroke.

Od vas pričakujemo, da se do te geste opredelite in seveda, pričakujemo, da gospa Darja Korva, kot odgovorna za delo SCSD odstopi iz svojega položaja. Oziroma, da jo vi iz tega položaja odstavite.

17.11.2021

Spoštovani minister Janez Cigler Kralj

Dopolnjujemo naše pričakovanje o vaši opredelitvi do dela sekretarke Skupnosti centrov za socialno delo, mag. Darje Korva z naslednjo vsebino:

  • dr. Jasna Podreka je v svojem poročilu, ki ga je leta 2017 pripravila za MDDSZEM, opozorila na sistemsko diskriminacijo v socialnih postopkih, ki potekajo na CSD. Pred njo je leta 2009 na ta problem opozorila že Komisija za preprečevanje korupcije v Načelnem mnenju 164. V njem so zapisali tudi, da tako početje ustreza definiciji korupcije po 3. alineji 2. člena Zakona o preprečevanju korupcije. V desetletju se torej ni spremenilo nič.

Napačno ravnanje na občutljivem področju, ki ga pokrivajo CSD, še posebej na področju družinskih sodnih postopkov, nujno pomenijo trpljenje otrok. Verjetno se boste strinjali, da je sistem, ki to dovoljuje, potrebno spremeniti in ljudi, ki tega ne naredijo, pa bi glede na svojo funkcijo morali, zamenjati z ustreznimi.

Slovenija nima toliko otrok, da bi si jih lahko privoščila metati stran.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja